Tja man kommer lidt i tvivl om hvad vi nu skal kalde overskuddet man får efter ristningen , er det Agner-Chaff-Pergamenthinde-Silverskin-Frøhinde-Glukoselag o.a i folkemunde vel altsammen kendt som agner , men hvad er fakta ??
Opslag
Collapse
No announcement yet.
Agner eller ?
Collapse
X
-
Agner eller ?
Fortid
La Marzocco GS3
Casadio Macinadosatore Istantaneo
Hottop KN8828-P
BWM S M/LCD på vandværket
Reg Barber 58mm Anodized/Stål
Pullman/Synesso ridgeless
Bumper TS
Motta Knockbox
Nutid
Moccamaster KGB 741 + Guldfilter + Friskristet/Greatcoffee.dk
French Press-Bodum 4 cupEmneord: Ingen
-
-
Re:Agner eller ?
Jeg mener det korrekte er \"avner\".
Chaff betyder også avner på engelsk, og der er vel ingen grund til at bruge flere engelske ord end nødvendigt (vi har vist allerede rigeligt i kaffeterminologien).
Avnerne er resterne af den inderste hinde, på engelsk kaldet Silver Skin og ikke pergamino-skallen, som er en meget hårdere skal, som fjernes på tørmøllen. Nogle tørmøller polerer bønnerne for at fjerne så meget som muligt af silver skin\'et, men det er en process som potentielt kan skade bønnerne pga opvarmning fra friktionen.
-
-
Re:Agner eller ?
Hej Klaus,
Endnu engang er din store viden kommet os til undsætningJeg takker og beklager forvirringen.
Mvh Morten
--------------------
Lelit Bianca
Mazzer Major Electronic
Mahlkönig Vario
Hario V60
Hario 3 kops Siphon
Hario Skerton
Comment
-
-
Re:Agner eller ?
jeg prøver lige at skrive det her også, det hele ku ikke være i tjatten.
Hej Wolff, nu må jeg lige forsvare min faglige stolthedhvis du kikker på tegningen på dette link: http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_bean så kan du se at det lag de kalder parchment også hedder \"hull endocarp\" svarer til den \"sten\" der er omkring frøet i et kirsebær eller lign(blot i en meget tyndere udgave). det lag der er inden under som hedder \"silver skin/testa\" og testa er det der på dansk hedder frøhinden. jeg er i tvivl om hvilken af de to ovennævnte der er de agner der falder af når man rister bønnerne. Men jeg er ret sikker på at agner morfologisk/biologisk set vil være forkert. Dermed ikke sagt at det i almindeligt sprogbrug ikke er korrekt at sige agner:unsure: Det svarer vel blot til blot til at vi kalder kaffebønner bønner selv om de ikk er det. Eller at jordbær retteligt ikke er bær, men en opsvulmet blomsterbund besat med nødder:P .
mvh jakobVibiemme Domobar
Rancilio Rocky
Imex rister
Comment
-
-
Re:Agner eller ?
jaroel wrote:
jeg prøver lige at skrive det her også, det hele ku ikke være i tjatten.
Hej Wolff, nu må jeg lige forsvare min faglige stolthedhvis du kikker på tegningen på dette link: http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_bean så kan du se at det lag de kalder parchment også hedder \"hull endocarp\" svarer til den \"sten\" der er omkring frøet i et kirsebær eller lign(blot i en meget tyndere udgave). det lag der er inden under som hedder \"silver skin/testa\" og testa er det der på dansk hedder frøhinden. jeg er i tvivl om hvilken af de to ovennævnte der er de agner der falder af når man rister bønnerne. Men jeg er ret sikker på at agner morfologisk/biologisk set vil være forkert. Dermed ikke sagt at det i almindeligt sprogbrug ikke er korrekt at sige agner:unsure: Det svarer vel blot til blot til at vi kalder kaffebønner bønner selv om de ikk er det. Eller at jordbær retteligt ikke er bær, men en opsvulmet blomsterbund besat med nødder:P .
mvh jakobinterresant billed og beskrivelse af bønnen hvis jeg må kalde den det
og lidt fun at frugt/bær ikke er det vi kalder dem.
Fortid
La Marzocco GS3
Casadio Macinadosatore Istantaneo
Hottop KN8828-P
BWM S M/LCD på vandværket
Reg Barber 58mm Anodized/Stål
Pullman/Synesso ridgeless
Bumper TS
Motta Knockbox
Nutid
Moccamaster KGB 741 + Guldfilter + Friskristet/Greatcoffee.dk
French Press-Bodum 4 cup
Comment
-
-
Re:Agner eller ?
Hej Jakob
Tak for link. Jeg vil dog lige uddybe med at der altså ikke er rester af parchment når du modtager de grønne bønner her i Danmark. De er som nævnt fjernet fuldstændigt i tørmøllen. Det man ser (og opfanger) som Wolff kalder \'overskuddet af ristningen\' stammer fra frøhinden/silver skin (testa, epidermis).
Avner er vel en slags overskudsprodukt, normalt anvendt om den yderste del af kornet der fjernes inden det kan anvendes som føde (Nydansk Ordbog). Det dækker forholdvis godt over betegnelsen for det der falder af under ristningen.
Comment
-
Comment