Opslag

Collapse
No announcement yet.

Maling af bønner til Espresso

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts

  • Maling af bønner til Espresso

    Hey,

    Kommer lige med et newbie spørgsmål..

    Hvor fint eller groft skal bønner til en god espresso males ??

    Ved godt at det sikkert at er rigtig mange aspekter man skal tage højde for, men bare en rette snor ville fint som svar...

    // Frederiksen
    Med venlig hilsen

    Lars Ravnholdt Frederiksen


    - Izzo Vivi PID IV
    - Mito istantaneo 75
    - BestMax filter

  • #2
    Re:Maling af bønner til Espresso

    Hej Lars,

    Det er svært at beskrive hvor fint det skal være. Det skal ikke være pulver ligesom fx flourmelis. Det skal heller ikke være lige så groft som fx fint salt. Der er ikke noget endegyldigt svar, da det også afhænger af hvilke bønner du bruger, hvor gamle/friske de er, hvor h'j luftfugtighed der er osv.

    Prøv følgende fremgangsmåde:

    [ul][li]lav en (dobbelt)espresso og vær opmærksom på din teknik. Altså hvor meget kaffe bruger du, hvordan fordeler du det i filteret, hvordan og hvor hårdt (brug evt. badevægten som underlag, så du kan aflæse trykket) stamper du det osv. Altså vær sikker på, at du kan gøre det hele igen på meget nær samme måde...[/li][/ul]
    [ul][li]Tag tid på hvor lang tid det tager at brygge en (dobbelt)espresso fra du aktiverer pumpen til du har fx. 6 cl. Afmål evt. først i et glas og sæt en streg ved 6 cl.[/li][/ul]
    [ul][li]Denne tid skal være mellem 20-30 sek. Prøv at sigt efter 25. Hvis dit shot tog kortere tid, har du malet for groft. Længere tid og du har malet for fint. Juster din kværn lidt finere og gentag hele proceduren. Det er her det er vigtigt, at du gentager hele proceduren så præcis som muligt, så det KUN er justeringen på kværnen, der har ændret sig.[/li][/ul]
    [ul][li]Bliv ved indtil du har ramt de 25 sek. for 6 cl.[/li][/ul]

    Når du er nået så langt er du tæt på den rigtige formaling. Nu er det tid til at smage dig frem, om det nu er 23, 25 eller 30 sek., der giver den smag, du foretrækker. Du kan også prøve at ændre andre faktorer såsom mængde af kaffe, typen af kaffe, stampetryk osv. Men husk kun at ændre én parameter ad gangen.

    Post edited by: MoBak, at: 2007/12/20 09:28
    Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

    La Marzocco GS/3
    Baratza Forté
    Bestmax filter


    1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

    Comment

    Working...
    X