Ja - hvis det forsætter, ender de sække i har stående i kælderen lige pludselig med at blive en hel investering der forrenter sig selv. Bare tænk... når hustruen harselerer over at vi bruger så mange penge på kaffe, så kan vi bare sige... \"Jamen skat... det er jo en god investering\" :P
Henrik Delfer (a.k.a. Hobzon) Østerbro
La Marzocco GS3
Mahlkönig K30 Vario
Jeg tror mennesket får udrettet så meget, ikke fordi vi er smarte, men fordi vi har modsatrettede tommelfingre så vi kan lave kaffe. (F. Rosenberg)
Så kan hun da ikke længere være sur over at de 35kg fylder i bryggerset... :silly:
Administator på espressobar Izzo Alex Duetto
Toper Cafemino
Kværna 1F, Mazzer Mini Electronic A, Rocky
Pullmann deluxe, Pullmann Barista, Rusbjerg tamper model 2 (prototype ver 2)
Og en masse andet lir... Men alligevel ikke nok...
WOW - det var spændende læsning... Tak for disse links Peter!
Bemærkelsesværdigt at Fair Trade priserne næsten ligger på nivaue med Robusta på varebørsen. Det viser jo så også at priserne på varebørsen er pumpet kunstigt op, for det er vel kun mellemhandlernes avance der her ryger op, forde markedet alene reguleres af udbud og efterspørgsel? Med andre ord - en høj kaffepris på varebørsen kommer ikke nødvendigvis producenterne til gode.
Sådan er det jo også for næsten alle andre handelsvarer.
Men spændende - ikke desto mindre!
Henrik Delfer (a.k.a. Hobzon) Østerbro
La Marzocco GS3
Mahlkönig K30 Vario
Jeg tror mennesket får udrettet så meget, ikke fordi vi er smarte, men fordi vi har modsatrettede tommelfingre så vi kan lave kaffe. (F. Rosenberg)
Det er faktisk sammenlignelige priser idet Fair Trade prisen er FOB (Free on Board) producentlandet. Dvs. at FairTrade prisen på de 1,25 $/lb er minimumsprisen der skal betales for vasket arabica til eksport kooperativet. Når man køber kaffe på det almindelige marked forhandler man med eksportøren ift. hvad NY \'C\' (prisen på New York Børsen) ligger på +/- et differentiale efter kvalitet.
Men det er helt rigtigt at NY \'C\' ikke er den pris bonden får, ligesom Fair Trade prisen heller ikke er det!!
Det er faktisk et af de steder hvor markedsføringen af Fair Trade i dk går lidt over grænsen i mine øjne. Udfra den markedsføring der er i dk får man jo gerne indtryk af at det er bonden der er garanteret en mindste pris, men i virkligheden er den pris som reguleres af Fair Trade systemet den pris der betales til eksportkooperativet (det er den pris der fremgår af linket ovenfor). Men eksportkooperativet køber oftest af et producent kooperativ som igen køber kaffebønnerne af de enkelte bønder. Og denne sidste pris, som betales til bonden, er ikke fastsat af Fair Trade!
Alt i alt vil situationen med de nuværende markedspriser, for en del bønder være den at det bedre kan betale sig for dem at sælge til \'det almindelige marked\' end til Fair Trade!
Det er faktisk sammenlignelige priser idet Fair Trade prisen er FOB (Free on Board) producentlandet. Dvs. at FairTrade prisen på de 1,25 $/lb er minimumsprisen der skal betales for vasket arabica til eksport kooperativet. Når man køber kaffe på det almindelige marked forhandler man med eksportøren ift. hvad NY \'C\' (prisen på New York Børsen) ligger på +/- et differentiale efter kvalitet.
Men det er helt rigtigt at NY \'C\' ikke er den pris bonden får, ligesom Fair Trade prisen heller ikke er det!!
Det er faktisk et af de steder hvor markedsføringen af Fair Trade i dk går lidt over grænsen i mine øjne. Udfra den markedsføring der er i dk får man jo gerne indtryk af at det er bonden der er garanteret en mindste pris, men i virkligheden er den pris som reguleres af Fair Trade systemet den pris der betales til eksportkooperativet (det er den pris der fremgår af linket ovenfor). Men eksportkooperativet køber oftest af et producent kooperativ som igen køber kaffebønnerne af de enkelte bønder. Og denne sidste pris, som betales til bonden, er ikke fastsat af Fair Trade!
Alt i alt vil situationen med de nuværende markedspriser, for en del bønder være den at det bedre kan betale sig for dem at sælge til \'det almindelige marked\' end til Fair Trade!
Og alt i alt styrker det her vel egentlig jeres \"direct trade\" model, da i handler helt udenom alt dette og dermed ikke er påvirket af prisstigningerne på børserne? Eller er det at forsimple tingene?
Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!
La Marzocco GS/3
Baratza Forté
Bestmax filter
Først vil jeg gerne sige at vi synes Fair Trade i udgangspunktet er rigtig godt og ville da håbe at alle de store risterier altid ville betale minimum Fair Trade prisen for al deres kaffe også når markedsprisen er under 1,25! Det ville virklig kunne gøre en forskel i verden!
Ift. vores Direct Trade model så ja, vi forhandler individuelt og betaler prisen direkte til bonden. Den pris vi betaler ligger altid over Fair Trade prisen da vi ser denne som \'en minimumsløn\' bonden skal have for at få produktionen til at hænge sammen og hvis de så skal gøre mere arbejde for at lave bedre kvalitet skal de selvfølgelig betales ekstra for det.
Når nu NY \'C\' er så høj som den er nu vil det jo selvfølgelig gøre at vi også må betale en højere pris end den for at få den bedre kvalitet. I de fleste tilfælde har det dog kun mindre praktisk relevans da den pris vi betaler til bonden allerede ligger et pænt stykke over NY \'C\'- selv hvor den ligger nu.
Det er faktisk sammenlignelige priser idet Fair Trade prisen er FOB (Free on Board) producentlandet. Dvs. at FairTrade prisen på de 1,25 $/lb er minimumsprisen der skal betales for vasket arabica til eksport kooperativet. Når man køber kaffe på det almindelige marked forhandler man med eksportøren ift. hvad NY \'C\' (prisen på New York Børsen) ligger på +/- et differentiale efter kvalitet.
Se det var jeg ikke klar over, og det stiller jo Fair Trade i et endnu dårligere lys - ærgeligt, for ideen er eller god.
Jeg tror heller ikke (som du) at man af den grund skal droppe tanken om fair trade - for det er trods alt bedre end kaffe handlet som almindelig handelsvare. Måske man kunne opfordre SCAA/SCAE til, at prøve at arbejde mod, at en større del af Fair Trade differencen rent faktisk skal tilfalde bonden.
Under alle omstændigheder taler det jo i endnu højere grad for Direct Trade konceptet.
Peter... nå du skriver NY \'C\' mener du så New York Commodities Exchange? Jeg var under det indtryk at kaffe primært blev handlet på NYMEX, NYBOT eller Euronext?
Henrik Delfer (a.k.a. Hobzon) Østerbro
La Marzocco GS3
Mahlkönig K30 Vario
Jeg tror mennesket får udrettet så meget, ikke fordi vi er smarte, men fordi vi har modsatrettede tommelfingre så vi kan lave kaffe. (F. Rosenberg)
Jeg synes det ville være fantastisk hvis vi kunne få SCAE/SCAA til at presse Fair Trade systemet for bedre at kunne præmiere produktionen af specialkaffe - det er virklig en god idé!!
Et andet problem er nemlig at hvis man betaler et kvalitets premium oveni FairTrade prisen (måske 50 c/lb) så kan man ikke kanalisere det tilbage til de bønder der egentlig har skabt kvaliteteen! Premi\'et skal deles ud til alle i kooperativet. Hvilket jo på den ene side er et fint solidarisk princip, men det gør bare at den enkelte bonde ikke bliver præmieret for at arbejde ekstra for at højne kvaliteten!
Comment