Nu har jeg efterhånden læst mig gul og grøn i hovedet om det at tampe (hvad kalder man det egentlig på dansk, og hvordan bøjes ordet gramatisk korrekt?)
Bla. demonstrerer denne artikel på CoffeeGeek med al tydlighed at det ikke kun er en "passion at presse", men at det også næsten er en eksakt (om end diskuteret) videnskab.
Jeg er klar over, at jeg ikke taler ud fra personlig erfaring. For mit vedkommende er det ren teori indtil videre, men jeg er nysgerrig.
For ikke alene handler det om distribution, det handler også om at gøre det korrekt (man skulle jo nødig komme til at presse kaffen sammen i visse sektioner af portafilteret) inden man tamper. På den anden side, så kan man jo også se, at f.eks. sand fordeler sig selv jævnt under et fast pres med en hård overflade. Sagt på en anden måde: Gør det virkelig den store forskel om man bruger "Staub tamp" metoden eller om man bruger en anden? Hvis der er en større koncentration i et område af mit portafilter, vil et hårdt "pres" så ikke distribuere kaffen ligeligt under tamperen alligevel? Sagen er jo - at et kaffegryn fylder hvad det nu engang fylder - og at vi vel ikke kan ændre dets massefylde ved at presse det med en tamper?
Jeg kan forstå, at det man gerne vil opnå når man tamper er følgende:
[ul][li]Korrekt gennemløbshastighed for extraction (hvad hedder dette på dansk?)[/li]
[li]At dampen presses jævnt igennem hele overfladen af kaffen og portafilteret[/li]
[/ul]
Det er klart at en korrekt dosering, ensartet distribution, korrekt sammentrykning af kaffen og en ensartet og jævn overflade af kaffen (polish), alle er medvirkende faktorer for at opnå dette - men mit spørgsmål er alligevel:
Er distributionsmetoden virkelig så afgørende før tamping? Jeg har set videoer med flere forskellige teknikker for distribution, men det strider mod min indre logik, at det skulle gøre den store forskel, for som jeg ser det, så er det ens tamping der afgjort har mest indflydelse (af de to) på resultatet.
Tager jeg fejl?
Bla. demonstrerer denne artikel på CoffeeGeek med al tydlighed at det ikke kun er en "passion at presse", men at det også næsten er en eksakt (om end diskuteret) videnskab.
Jeg er klar over, at jeg ikke taler ud fra personlig erfaring. For mit vedkommende er det ren teori indtil videre, men jeg er nysgerrig.
For ikke alene handler det om distribution, det handler også om at gøre det korrekt (man skulle jo nødig komme til at presse kaffen sammen i visse sektioner af portafilteret) inden man tamper. På den anden side, så kan man jo også se, at f.eks. sand fordeler sig selv jævnt under et fast pres med en hård overflade. Sagt på en anden måde: Gør det virkelig den store forskel om man bruger "Staub tamp" metoden eller om man bruger en anden? Hvis der er en større koncentration i et område af mit portafilter, vil et hårdt "pres" så ikke distribuere kaffen ligeligt under tamperen alligevel? Sagen er jo - at et kaffegryn fylder hvad det nu engang fylder - og at vi vel ikke kan ændre dets massefylde ved at presse det med en tamper?
Jeg kan forstå, at det man gerne vil opnå når man tamper er følgende:
[ul][li]Korrekt gennemløbshastighed for extraction (hvad hedder dette på dansk?)[/li]
[li]At dampen presses jævnt igennem hele overfladen af kaffen og portafilteret[/li]
[/ul]
Det er klart at en korrekt dosering, ensartet distribution, korrekt sammentrykning af kaffen og en ensartet og jævn overflade af kaffen (polish), alle er medvirkende faktorer for at opnå dette - men mit spørgsmål er alligevel:
Er distributionsmetoden virkelig så afgørende før tamping? Jeg har set videoer med flere forskellige teknikker for distribution, men det strider mod min indre logik, at det skulle gøre den store forskel, for som jeg ser det, så er det ens tamping der afgjort har mest indflydelse (af de to) på resultatet.
Tager jeg fejl?
Comment