Opslag

Collapse
No announcement yet.

Den optimale extraktionstemperatur?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts

  • Den optimale extraktionstemperatur?

    Hej kaffespecialister.

    Er der nogle af Jer som har nogle erfaringer med hvad den optimale etraktionstemperatur er?

    I shomers bog opererer han med 203,5 grader F (hvilket er ca 95,25 grader C).

    Klaus derimod opererer med 93,5 grader C i dette link på en Synesso hvilket jo i denne sammenhæng er en relativt stor forskel.

    http://www.youtube.com/watch?v=dgrq5GfX8us

    Er det et spørgsmål om \"religion\", alternativt hvad er den fysiske sammenhæng.

    På min egen mskine som ikke er \"rigtig\" PID, men som alligevel har temperaturstyring synes jeg at kunne se en forskel (fleretigerstriber i espressoen) hvis jeg ændrer fra 95 til 94 grader C.


    PS: Klaus du må MEGET gerne dele ud af din know-how her
    Expobar Brewtus II
    Macap MC4 stepless
    Gaggia MDF
    Heartware Precision
    Izzo tamper custom made konveks 58,4mm

  • #2
    Reen optimale extraktionstemperatur?

    Det svinger vel rimeligt meget med hvilken kaffe man har med at gøre?
    Jeg syns der er stor forskel på både bønnerne og ristegraden så det skulle da være pokkers om der fandtes én optimal temperatur til alt kaffe!
    Good, fast, cheap... Pick two!

    Comment


    • #3
      Reen optimale extraktionstemperatur?

      Ja og igen er det jo individuelt hvor varm man vil have sin espresso, og hvis man skal lave cappucino kan det være man ønsker en anden temperatur... Det handler vel i bund og grund om at finde de indstilninger for sin maskine, kværn, rister, mm., så man laver et skud man selv mener er lige i skabet. Som Klaus også siger i filmen er der en tendens i Norden til at lave cappucino lidt varmere, men at han foretrækker dem lidt koldere så man bedre kan nyde eftersmagen...
      \\\"Smag er ikke noget vi har. Det er heller ikke en privatsag, men noget mennesker udvikler gennem et sensorisk og interlektuelt arbejde. Smag er dannelse.\\\" - Smagens Fysiologi - Anthelme Brillat-Savarin

      Comment


      • #4
        Reen optimale extraktionstemperatur?

        Jeg synes at kunne se en forskel i overfladen på cremaen, idet den på min maskine har tendens til at kunne blive læderagtig hvis temperaturen er (for) høj.

        udfra denne parameter kunne det jo være ret interessant at vide hvad der rent fysisk lå til grund.
        :huh:
        Expobar Brewtus II
        Macap MC4 stepless
        Gaggia MDF
        Heartware Precision
        Izzo tamper custom made konveks 58,4mm

        Comment


        • #5
          Reen optimale extraktionstemperatur?

          nicolai.norrid wrote:
          Jeg synes at kunne se en forskel i overfladen på cremaen, idet den på min maskine har tendens til at kunne blive læderagtig hvis temperaturen er (for) høj.

          udfra denne parameter kunne det jo være ret interessant at vide hvad der rent fysisk lå til grund.
          :huh:
          Det lyder interessant - uddyb gerne, hvad for temperaturer sker dette ved, og hvordan ser kaffen ellers ud?
          Good, fast, cheap... Pick two!

          Comment


          • #6
            Reen optimale extraktionstemperatur?

            Hej

            Den optimale temperatur er ikke universel. Den vil afhænge af især din espressokaffe (blanding, ristning mv.), men også hvilken espressomaskine og kværn du bruger.
            Det er kun ved at smage dig frem, du kan finde den temperatur, der er bedst. Men det er jo også et ganske sjovt arbejde.

            Men for at gi lidt mere konkret hjælp, kan jeg da sige at et glimrende udgangspunkt er 93,5 grader i gruppen. Det er målt med et Scace device, kalibreret termometer i gruppen. Hvis man måler keddel-temperaturen kan der være stor forskel ift. temperaturen i gruppen.
            Ellers vil min anbefaling være at prøve sig frem i alt mellem 90 og 95,5 grader. Nogle ville gå helt ned til 85 grader, men det er jeg personligt ikke så vild med. Jeg mener det er klogt at holde sig til ½-grads intervaller, da mindre end det alligevel på de fleste maskiner vil variere fra gang til gang.
            Håber du kan bruge det til noget.
            Klaus Thomsen
            World Barista Champion 2006
            Kig ind på vores Blog her
            The Coffee Collective

            Comment


            • #7
              Reen optimale extraktionstemperatur?

              Klaus, hvad gør man egentlig til konkurrencerne, hvor man jo (så vidt jeg ved) ikke må stille på temperaturen for at få sin foretrukne temperatur til sin kaffe? Styrer man det med flushing, eller siger man bare \"ærgeligt, ærgeligt\", hvis ikke temperaturen passer 100%?
              Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

              La Marzocco GS/3
              Baratza Forté
              Bestmax filter


              1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

              Comment


              • #8
                Reen optimale extraktionstemperatur?

                Tak Klaus og alle Jer andre.

                Jeg vil poste et par fotos hvis det er noget som man umiddelbart kan se sig frem til.
                Expobar Brewtus II
                Macap MC4 stepless
                Gaggia MDF
                Heartware Precision
                Izzo tamper custom made konveks 58,4mm

                Comment


                • #9
                  Reen optimale extraktionstemperatur?

                  MoBak wrote:
                  Klaus, hvad gør man egentlig til konkurrencerne, hvor man jo (så vidt jeg ved) ikke må stille på temperaturen for at få sin foretrukne temperatur til sin kaffe? Styrer man det med flushing, eller siger man bare \"ærgeligt, ærgeligt\", hvis ikke temperaturen passer 100%?
                  Ja til det hele :cheer:
                  Maskinen er sat til 200 F i den midterste gruppe.

                  Det er tydeligt at nogle slet ikke tænker over det, og derfor ikke får det mest optimale resultat.

                  Peter og jeg vendte det dog rundt - vi designede vores blend og risteprofil til at passe til den temperatur og forsøgte at få alle andre faktorer under træningen til at være de samme som til konkurrencen.
                  Ved at flushe 5-6 sekunder er man sikker på at gruppen er oppe på den mest stabile temperatur (på de LMer de brugte til WBC i 2006). Hvorimod at man kan få en lavere temperatur ved kun at flushe i 1-2 sekunder. Så på den måde er temp-surfing mulig, men dog ret risikabel ikke ikke så stabilt som at flushe længere og have den lidt højere temperatur.

                  Der bliver muligvis mulighed fremover for at baristaerne i konkurrencerne kan vælge hvilken temperatur de ønsker på maskinen indenfor et rimeligt interval. Den nye teknik tillader at det er muligt, så hvorfor ikke. Det vil sikkert gøre nogle få baristaer usikre, men måske netop få dem til at tænke over at temperature er et vigtig parameter. Om ikke andet vil det gøre de bedste baristaers espressoer endnu bedre.
                  Klaus Thomsen
                  World Barista Champion 2006
                  Kig ind på vores Blog her
                  The Coffee Collective

                  Comment


                  • #10
                    Reen optimale extraktionstemperatur?

                    Det er sørme raketvidenskab det her.....:S


                    Nå jeg har prøvet mig lidt frem mht at ændre temperatur, og synes at jeg kunne se en forskel med lidt flere tigerstriber i creamaen ved 94 grader vs. hhv 93 og 95 på min maskine. Så prøvede jeg at ændre ristningen i næste batch....og var lige vidt, eftersom det ovenstående resultat pludselig var synligt forskelligt ved 93 grader lige pludselig.

                    Det er dog ikke umiddelbart til at se påp de fotos jeg tog grundet den lave opløsning.

                    Botom line er i hvert fald at holde sine parametre konstante så vidt muligt når man skyder sig ind på extraktionatemperaturen også......
                    Expobar Brewtus II
                    Macap MC4 stepless
                    Gaggia MDF
                    Heartware Precision
                    Izzo tamper custom made konveks 58,4mm

                    Comment


                    • #11
                      Reen optimale extraktionstemperatur?

                      Hej Nicolai

                      Jeg ville ikke gå efter \'tigerstriber\' ved temperature. Det kan nemt snyde. F.eks. kan du ved en høj temperatur godt få tigerstriber, men i samme omgang en let brændt og bitter smag. Så ja, raketvidenskab :dry: men smag dig frem.
                      Hvordan måler du i øvrigt temperaturen?
                      Vh Klaus
                      Klaus Thomsen
                      World Barista Champion 2006
                      Kig ind på vores Blog her
                      The Coffee Collective

                      Comment


                      • #12
                        Reen optimale extraktionstemperatur?

                        Ja, det med temperaturen er lidt en specialting på min expobarmaskine.

                        Kort fortalt er det en dobbeltkedel HX som har digital temperaurstyring (som IKKE er PID). Der måles en temperatur i den kedel som holder vandet til gruppehovedet. Expobar har så ved hjælp af en eller anden sindrig udregning (og sikkert en del forsøg) fundet ud af at temperaturen falder med 5 grader fra kedel til portafilter. Den temperatur som skulle ramme kaffen er så den som vises i displayet. Det er den korte version

                        Mere kan evt. læses her bl.a.

                        http://www.wholelattelove.com/Expobar/brewtus.cfm



                        Sååå, helt 100% nøjagtig er det nok ikke set i forhold til en masine med PID, men jeg skal nok ikke klage alt for højt for jeg reddede mig den for 6,5K, så det ar været en glimrende opgradering fra min gaggia factory levermaskine.
                        Expobar Brewtus II
                        Macap MC4 stepless
                        Gaggia MDF
                        Heartware Precision
                        Izzo tamper custom made konveks 58,4mm

                        Comment


                        • #13
                          Reen optimale extraktionstemperatur?

                          nicolai.norrid wrote:

                          Sååå, helt 100% nøjagtig er det nok ikke set i forhold til en masine med PID, men jeg skal nok ikke klage alt for højt for jeg reddede mig den for 6,5K, så det ar været en glimrende opgradering fra min gaggia factory levermaskine.
                          Det var sgu en fin pris ... var det fra ny?
                          Administrator på EspressoBar
                          Nuova Simonelli Appia 1.GR.
                          Mazzer Kony Electronic

                          Comment


                          • #14
                            Reen optimale extraktionstemperatur?

                            Både ja og nej.

                            Jeg fandt den på bellebarista, hvor de solgte den som second hand, idet der havde været en fabriksfejl på den.

                            De havde så skiftet en reservedel på den og gennemtjekket den igen.

                            Da jeg fik den kunne jeg ike se at den var brugt overhovedet, der var stadig klar beskyttelsesfolie på hele maskinen, så den har nok kun lige været i en stikkontakt og så returneret igen.

                            Såå lidt heldig har man da lov til at være en gang imellem, idet nypris i europa ligger mellem 10 og 15 Kilo sådan ca.


                            Jeg havde kig på den via espressovivace som havde anbefalet den som værende bedste køb til hjemmebrug indtil GS3\'eren kom på banen.....Den koster jo bare lidt mere end det som jeg gav for min (ca. 5-6 gange mere), så det må blive en evt. upgrade på et senere tidspunkt.
                            Expobar Brewtus II
                            Macap MC4 stepless
                            Gaggia MDF
                            Heartware Precision
                            Izzo tamper custom made konveks 58,4mm

                            Comment


                            • #15
                              Reen optimale extraktionstemperatur?

                              Hej Nicolai. Tak for en god beskrivelse af maskinen. Det lyder som et rigtig godt køb!
                              Klaus Thomsen
                              World Barista Champion 2006
                              Kig ind på vores Blog her
                              The Coffee Collective

                              Comment

                              Working...
                              X