Ja, en overskrift der nok ikke overrasker selv de nye på Espressobar, men jeg vil lige følge op på min oplevelse jeg havde da jeg tog min nye Mazzer i brug, hvor jeg nævnte 10-15 channelings. Samtidig havde Shotmaker et indlæg omkring over/underdosering.
Som jeg skrev i mit Mazzer indlæg så var jeg uforstående overfor alle de channelings, og konkludere dengang at det måtte være kaffen der ikke var frisk nok (selvom den var ristet 3 dage før!). Jeg købte ny kaffe hos Risteriet (uhm dejling Uno), heldigvis købte jeg samtidig et nyt 14gr filter (var det underbevidstheden der lige gav mig et hint?).
Lige siden jeg købte ny kaffe og filter har mine shots været super - ingen channeling, overhovedet. OK, er det kaffen?
NEJ, det er det ikke. Se lige disse 4 billeder af mine filtre:
Først det \"gamle\" 14 grams fra Kaffeagenten (undskyld agent:blush
, så det nye 14gr fra Risteriet, så mit 7gr og sidst mit triple filter.




I alle filtre pånær det gamle, går min 58mm stamper et godt stykke ned i filteret, og jeg kan derfor stampe alt det jeg vil når jeg doserer det som filtret er \"bygget\" til. Det kan jeg ikke på mit gamle filter, for der sætter de smallere kanter den fysiske begrænsning. Jeg ville kunne stampe med 40 kilo uden forskel - i forstår!
Ok, og det der så skete, var at jeg jo ved min Mazzer-indstilling gik så grundigt til værks, at jeg havde køkkenvægten i brug. Der røg ca. 14-15gr i hvert shot. MEN da jeg ikke kunne stampe så lidt i det gamle filter, blev det ikke stampet som det skulle - ergo: Channeling.
Jeg gør fuldstændig det samme om jeg bruger 7, 14, 21 gr og får et godt resultat hver gang. Konklusionen for \"rotterne\" er jo ganske klar - men for newbies (jeg har selv kun ½ år på bagen), så er tippet om lige at tjekke filter + stamper inden i fortvivler over noget.
Det er jo tydeligt at jeg indtil sidste uge har overdoseret måske helt op til 16-17 gr i mit gamle filter :blush: - til gengæld kan jeg (foreløbig) kun tilslutte mig at bruge den dosering kaffe som filteret er beregnet til. For mig at se (og veje), så giver doseringsmetoden med at stryge en finger over filteret ca. 2 gr \"for meget\".
Anyway, this works for me - og jeg er glad for at (omend lidt tilfældigt) opdagede at det var filteret og kaffemængden. Med 2gr mindre i filteret bliver espressoen efter min mening meget bedre.
Så drenge: Less is more
Som jeg skrev i mit Mazzer indlæg så var jeg uforstående overfor alle de channelings, og konkludere dengang at det måtte være kaffen der ikke var frisk nok (selvom den var ristet 3 dage før!). Jeg købte ny kaffe hos Risteriet (uhm dejling Uno), heldigvis købte jeg samtidig et nyt 14gr filter (var det underbevidstheden der lige gav mig et hint?).
Lige siden jeg købte ny kaffe og filter har mine shots været super - ingen channeling, overhovedet. OK, er det kaffen?
NEJ, det er det ikke. Se lige disse 4 billeder af mine filtre:
Først det \"gamle\" 14 grams fra Kaffeagenten (undskyld agent:blush





I alle filtre pånær det gamle, går min 58mm stamper et godt stykke ned i filteret, og jeg kan derfor stampe alt det jeg vil når jeg doserer det som filtret er \"bygget\" til. Det kan jeg ikke på mit gamle filter, for der sætter de smallere kanter den fysiske begrænsning. Jeg ville kunne stampe med 40 kilo uden forskel - i forstår!
Ok, og det der så skete, var at jeg jo ved min Mazzer-indstilling gik så grundigt til værks, at jeg havde køkkenvægten i brug. Der røg ca. 14-15gr i hvert shot. MEN da jeg ikke kunne stampe så lidt i det gamle filter, blev det ikke stampet som det skulle - ergo: Channeling.
Jeg gør fuldstændig det samme om jeg bruger 7, 14, 21 gr og får et godt resultat hver gang. Konklusionen for \"rotterne\" er jo ganske klar - men for newbies (jeg har selv kun ½ år på bagen), så er tippet om lige at tjekke filter + stamper inden i fortvivler over noget.
Det er jo tydeligt at jeg indtil sidste uge har overdoseret måske helt op til 16-17 gr i mit gamle filter :blush: - til gengæld kan jeg (foreløbig) kun tilslutte mig at bruge den dosering kaffe som filteret er beregnet til. For mig at se (og veje), så giver doseringsmetoden med at stryge en finger over filteret ca. 2 gr \"for meget\".
Anyway, this works for me - og jeg er glad for at (omend lidt tilfældigt) opdagede at det var filteret og kaffemængden. Med 2gr mindre i filteret bliver espressoen efter min mening meget bedre.
Så drenge: Less is more

Comment