Opslag

Collapse
No announcement yet.

Tampe - hvordan?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts

  • Tampe - hvordan?

    Hej

    Jeg har en Ascaso dream og har købt mig en ordentlig tamper. Der bliver dog ved med at være chanelling i filteret og meget vand efter brygning.

    Er der en teknik jeg skal lære?

  • #2
    Re:Tampe - hvordan?

    Velkommen Grindhouse!

    Det er mange teknikker og du åbner op for en endeløs debat! Men det er jo den slags vi alle er her for

    Jeg ville starte med at læse CoffeeGeeks Tamping Science artikel. Denne er ret elementær i forhold til at forstå, hvad der er vigtigt når du tamper.

    Og så er det vigtigt at huske, at der ikke er én rigtig måde. Forskellige teknikker virker for forskellige personer. Og endelig er det vigtigt, at man ikke ser tamping som en isoleret ting. Det hænger uløseligt sammen med kværning og distribution (hvordan du får kaffen fordelt i filteret inden du tamper).

    God læselyst
    Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

    La Marzocco GS/3
    Baratza Forté
    Bestmax filter


    1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

    Comment


    • #3
      Re:Tampe - hvordan?

      Her lidt fra risteriet om at tampe/stampe

      http://www.risteriet.dk/blog/Pak_og_...din_kaffe.html
      Fortid
      La Marzocco GS3
      Casadio Macinadosatore Istantaneo
      Hottop KN8828-P

      BWM S M/LCD på vandværket
      Reg Barber 58mm Anodized/Stål
      Pullman/Synesso ridgeless
      Bumper TS
      Motta Knockbox
      Nutid
      Moccamaster KGB 741 + Guldfilter + Friskristet/Greatcoffee.dk
      French Press-Bodum 4 cup

      Comment


      • #4
        Re:Tampe - hvordan?

        Hej Grindhouse, og velkommen til espressobar.

        Dit tampingtryk skal ligge på omkring 15 kilo. Hent evt badevægten, så du kan kontrollere hvor meget du tamper med.

        Hvis du - efter at have tampet med 15 kilo stadig har channeling og for store skud (et enkeltskud skal ligge på ca. 30 ml. og et dobbelskud på ca. 60 ml.), så er næste skridt at kigge på formalingsgraden af din kaffe.

        Channeling skyldes ofte at kaffen ikke er jævnt fordelt i filterkurven. Prøv evt. at rode lidt rundt i kaffen med en tandstik eller et kebab-spyd, FØR du tamper. Og vær så MEGET grundig med fordelingen og tampningen af kaffen.

        Hvilken kværn bruger du til at male din kaffe? De fleste formalede kaffer (fra supermarkeder og lign) er malet ALT for groft til espresso, og her oplever man ofte, at selv med et tampertryk op 50 kilo, så fiser vandet lige igennem alligevel. Maler du selv kaffen, så prøv at indstille din kværn til at male lidt finere. Målet er som sagt at lave et et enkeltskud på ca. 30 ml. og et dobbelskud på ca. 60 ml.

        Eskstraktionstiden skal i begge tilfælde ligge på omkring 23-26 sekunder.

        Se evt. også denne tråd, hvor der snakkes om, hvor lang tid det tager at lave et skud espresso.
        Henrik Delfer (a.k.a. Hobzon)
        Østerbro

        La Marzocco GS3
        Mahlkönig K30 Vario


        Jeg tror mennesket får udrettet så meget, ikke fordi vi er smarte, men fordi vi har modsatrettede tommelfingre så vi kan lave kaffe. (F. Rosenberg)

        Comment


        • #5
          Re:Tampe - hvordan?

          Jeg har prøvet at kværne med en finere indstilling (bruger Rancilio Rocky) og det gav lidt mere crema. Der er dog stadig lige meget vand i filteret og channeling de samme to steder hver gang.

          Jeg bruger 14 gram espresso og presser med ca. 15 kilo. Der sidder dog et meget tyndt lag op ad siderne i filteret, som jeg ikke ved hovrdan jeg får med.

          Comment


          • #6
            Re:Tampe - hvordan?

            Hvad med tiden ?? Rammer du de 23-26 sekunder ?
            Miss Silvia m. Manometer & PID
            Rocky SD
            Xpressivo Barista stamper
            Behmor 1600

            Comment


            • #7
              Re:Tampe - hvordan?

              Nej den er nok kun ca. 15 sek om det...

              Comment


              • #8
                Re:Tampe - hvordan?

                Hvordan har du tjekket dit stamper tryk/kg ? og hvad står din rocky på ?
                Fortid
                La Marzocco GS3
                Casadio Macinadosatore Istantaneo
                Hottop KN8828-P

                BWM S M/LCD på vandværket
                Reg Barber 58mm Anodized/Stål
                Pullman/Synesso ridgeless
                Bumper TS
                Motta Knockbox
                Nutid
                Moccamaster KGB 741 + Guldfilter + Friskristet/Greatcoffee.dk
                French Press-Bodum 4 cup

                Comment


                • #9
                  Re:Tampe - hvordan?

                  Jeg har øvet trykket på en badevægt og Rocky står på 9

                  Comment


                  • #10
                    Re:Tampe - hvordan?

                    Prøv evt. og stampe lidt hårdere og stil kværnen på 10 bare for at se om det gir noget effekt , hvad står der i øvrigt på din espresso-blend pose ?
                    Fortid
                    La Marzocco GS3
                    Casadio Macinadosatore Istantaneo
                    Hottop KN8828-P

                    BWM S M/LCD på vandværket
                    Reg Barber 58mm Anodized/Stål
                    Pullman/Synesso ridgeless
                    Bumper TS
                    Motta Knockbox
                    Nutid
                    Moccamaster KGB 741 + Guldfilter + Friskristet/Greatcoffee.dk
                    French Press-Bodum 4 cup

                    Comment


                    • #11
                      Re:Tampe - hvordan?

                      På posen står der Miscela Uno. Ristet den 2/2. Skal jeg ikke kværne finere hvis jeg skal have mindre vandet filter?

                      Comment


                      • #12
                        Re:Tampe - hvordan?

                        Jo, jeg tror osse du skal ta ca. 2 trin finere på din rocky end du hidtil har gjort for at komme op på de rigtige ca 25s.
                        Hvis du er sikker på din dosering er korrekt iøvrigt, så gælder det bare om at tampe _jævnt_lige_.
                        Så skal du nok finde en kombination af formalingsgrad og tamptryk der virker for dig før eller siden.
                        Good, fast, cheap... Pick two!

                        Comment


                        • #13
                          Re:Tampe - hvordan?

                          Nu har jeg prøvet at sætte Rocky på 8 uden et bedre resultat. jeg fylder filteret, fordeler espressoen med min pegefinger og tamper derefter.

                          Kan der være noget galt med Ascaso Dream maskinen?

                          Comment


                          • #14
                            Re:Tampe - hvordan?

                            Grindhouse wrote:
                            Kan der være noget galt med Ascaso Dream maskinen?
                            Trykket på Ascaso Dream kan godt være lige til den høje side - jeg har hørt tal helt op til 16 bar, men ved ikke om det er korrekt. Dette kan bevirke, at overfæden på din puck bliver \"ødelagt\", når vandet rammer den. Du skal derfor være meget omhyggelig med virkelig at få denne lukket godt til. Prøv at tampe lidt hårdere og prøv måske at \"polere\" pucket - altså at dreje din tamper 1-2 omgange rundt på overfladen med et let tryk - omkring 5 kg.
                            Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

                            La Marzocco GS/3
                            Baratza Forté
                            Bestmax filter


                            1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

                            Comment


                            • #15
                              Re:Tampe - hvordan?

                              Lige et spørgsmål til inden jeg prøver igen. Hvad skal temperaturmåleren på maskinen stå på når jeg brygger?

                              Comment

                              Working...
                              X