Opslag

Collapse
No announcement yet.

At røre rundt i espresso

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts

  • At røre rundt i espresso

    Forleden dag læste jeg indlægget Does good espresso need crema på TCC\'s blog. I kommentarerne til indlægget kommenterer James Hoffmann (WBC vinder 2007), at han har lært at sin kæreste, Anette Moldvaer (Cup Taster World Champion 2007) at røre grundigt rundt i sin espresso. Efter jeg læste dette har jeg også prøvet det med stort set hver eneste espresso. For de meste smager jeg lige på den inden og derefter rører jeg rundt. Der er ingen tvivl i mit sind. Espresso smager væsentligt bedre, når der er rørt rundt i den. Jeg har nu prøvet med 20-30 shots af 3-4 forskellige blends. Resultatet har været positivt hver gang.

    Prøv det!
    Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

    La Marzocco GS/3
    Baratza Forté
    Bestmax filter


    1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

  • #2
    Re:At røre rundt i espresso

    interessant - det vil jeg prøve!

    Hvordan så med cappuccino? Kan det lade sig gøre med fornuftigt resultat når der ikke er (meget) crema tilbage?
    Administrator på EspressoBar

    Black coffee rules...

    Comment


    • #3
      Re:At røre rundt i espresso

      Søren Wolder wrote:
      Hvordan så med cappuccino? Kan det lade sig gøre med fornuftigt resultat når der ikke er (meget) crema tilbage?
      Er \"det\" latte art :unsure:

      Prøv at hælde mælken op så cremaen bliver rullet med ind i drikken - sådan kan jeg bedst lide mine cappuccini :kiss:

      Comment


      • #4
        Re:At røre rundt i espresso

        Jacob wrote:
        Søren Wolder wrote:
        Hvordan så med cappuccino? Kan det lade sig gøre med fornuftigt resultat når der ikke er (meget) crema tilbage?
        Er \"det\" latte art :unsure:

        Prøv at hælde mælken op så cremaen bliver rullet med ind i drikken - sådan kan jeg bedst lide mine cappuccini :kiss:
        Så du får en hvid mælke overflade?
        Administrator på EspressoBar

        Black coffee rules...

        Comment


        • #5
          Re:At røre rundt i espresso

          Nej, det hele blandes så godt som muligt (= en kedelig ensartet lysebrun ting).

          Mit første praktiske problem med latte art var faktisk at finde teskeer der passede i størrelsen til mine kopper (nu skulle cremaen nemlig røres ned i drikken).

          Comment


          • #6
            Re:At røre rundt i espresso

            Det er faktisk en udfordring at komme al cremaen til livs.
            Jeg kalder gerne resultatet \"Accidental Art\". Her er \"Skriget\"

            Comment


            • #7
              Re:At røre rundt i espresso

              Søren Wolder wrote:
              interessant - det vil jeg prøve!

              Hvordan så med cappuccino? Kan det lade sig gøre med fornuftigt resultat når der ikke er (meget) crema tilbage?
              Hej.

              Min kone vil gerne have lidt rørsukker i sin cappucino. ikke lige mig, men det må hun jo om.

              Men det gør at der skal røres lidt rundt i espressoen før jeg hælder mælken i.

              Derved bliver cremaen meget ensartet og resultatet af lattearten bliver faktisk godt (når det altså lykkes for mig at lave noget der dur :P )

              Mælk og crema kommer til at stå i fin kontrast til hinanden.
              Rusbjerg

              Rancilio Silvia
              Mahlkönig Vario
              Innova I-2
              Rusbjerg tamper model II
              Rister: Gene Cafe

              Comment


              • #8
                Re:At røre rundt i espresso

                I forlængelse af dette, er der så noget der har prøvet at smage på crema\'en alene? Hvad er jeres indtryk?
                Klaus Thomsen
                World Barista Champion 2006
                Kig ind på vores Blog her
                The Coffee Collective

                Comment


                • #9
                  Re:At røre rundt i espresso

                  Jeg syns cremaen i sig selv ikke smager specielt godt, uden at jeg kan uddybe dette mere. Den er bare sådan boblet fesen uden spændende tekstur.

                  I bogen fra Scott Rao er der en lille rude med \"the kiwi who stirred my latte\" - hvor han nævner en new zealænder som først hældte lidt mælk op i cappucinokoppen oveni skuddet, rørte lidt med en ske for at integrere kaffen bedre med mælken, og derefter fuldførte resten af koppen.
                  Han nævner det gav en væsentligt mere homogen kaffesmag hele drikken igennen.
                  Good, fast, cheap... Pick two!

                  Comment


                  • #10
                    Re:At røre rundt i espresso

                    klaus wrote:
                    I forlængelse af dette, er der så noget der har prøvet at smage på crema\'en alene? Hvad er jeres indtryk?
                    Nu har jeg smagt på det et par gange, bl.a. lige nu og det smager jo bestemt ikke godt i sig selv. Det er ekstremt bittert og i den grad ubalanceret. Og det er på trods af, at det er fra en espresso, som smager fortrinligt!

                    Men derfor er crema vel ikke nødvendigvis noget skidt. Der er jo heller ikke så mange der bryder sig om, bare at sidde og spise sennep, men derfor er der mange der gerne vil have det til sin sylte eller grillpølse. Er det en dum sammenligning? :unsure:
                    Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

                    La Marzocco GS/3
                    Baratza Forté
                    Bestmax filter


                    1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

                    Comment


                    • #11
                      Re:At røre rundt i espresso

                      klaus wrote:
                      I forlængelse af dette, er der så noget der har prøvet at smage på crema\'en alene? Hvad er jeres indtryk?
                      Det vist ikke den store hemmelighed hvordan jeg har det med ren crema. Her gik jeg og bildte mig selv ind at det var min næststørste forhindring for at blive god espressobrygger og det kan da godt være det stadig er det, men så er jeg garanteret ikke ene om at have disse odds i mod sig - en smugle trøstende at tænke på

                      Jeg mindes til gengæld ikke at havde prøvet at drikke espresso uden crema, så her til aften skulle det prøves. Et skud splittes op i to, den kop ene røres rundt med ske, den anden kop skimmes for crema.
                      Testen falder til jorden med hult drøn - jeg har en kopi af min egen DM-blend i hopperen og den viser sig at være fuldstændig udrikkelig. Espressoen uden crema smager fuldstændig som ...... well crema hmy:

                      Nu sidder jeg så med en rigtig dårlig smag i munden, ikke på grund af den kaffe jeg lige har drukket, men fordi der sidder et dommerpanel i Risteriet som skal samme tur igennem - flovt :blush:

                      Comment


                      • #12
                        Re:At røre rundt i espresso

                        Jacob wrote:
                        Nu sidder jeg så med en rigtig dårlig smag i munden, ikke på grund af den kaffe jeg lige har drukket, men fordi der sidder et dommerpanel i Risteriet som skal samme tur igennem - flovt :blush:
                        LOL - det var da pokkers, når du ved at samme blend kan smage super! Man kan håbe at Risteriets kværn/maskine/barista kan finde et hemmeligt sweetspot for dit batch
                        Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

                        La Marzocco GS/3
                        Baratza Forté
                        Bestmax filter


                        1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

                        Comment


                        • #13
                          Re:At røre rundt i espresso

                          Underligt! Og det er ikke den samme defekt som jeg havde i søndags (tror jeg). Jeg tror jeg staller mine ristninger i mellem 1. og 2. knæk?
                          Super blev den aldrig (hele choklade hjørnestenen og en del sødeligheden måtte opgives), men den virkede \'færdig\'. Hviletid vil sandsynligvis gøre mere for blenden en hel aftens sweetspot-chasing (gætter jeg på).

                          Da jeg prøvesmagte, benyttede jeg samme brygkeddel-temperatur som jeg mener at jeg plejer at bruge til Uno\'en - det kunne være sjovt at høre hvad Klaus ville sættes sin på? (Og hvad du bruger hjemme med jeres egen espresso-blend)?

                          MoBak wrote:
                          Men derfor er crema vel ikke nødvendigvis noget skidt. Der er jo heller ikke så mange der bryder sig om, bare at sidde og spise sennep, men derfor er der mange der gerne vil have det til sin sylte eller grillpølse. Er det en dum sammenligning? :unsure:
                          Slet ikke dum - sådan har jeg det i hvert fald med de mælkeblandede skud (jeg er jo stadig svar skyldig mht. dem uden mælk).

                          RuneL wrote:
                          I bogen fra Scott Rao er der en lille rude med \"the kiwi who stirred my latte\" - hvor han nævner en new zealænder som først hældte lidt mælk op i cappucinokoppen oveni skuddet, rørte lidt med en ske for at integrere kaffen bedre med mælken, og derefter fuldførte resten af koppen.
                          Han nævner det gav en væsentligt mere homogen kaffesmag hele drikken igennem.
                          Jeg prøvede, men synes at det dårlige kontrastforhold virkede så uappetitligt at jeg synes bedre om min Accidental Art (men jeg skal nok bare prøve med lidt mindre mælk i crema\'en).

                          Comment


                          • #14
                            Re:At røre rundt i espresso

                            Hej igen.

                            Ang. espresso og mælk - vi plejer normalt at hælde mælken lidt rundt i koppen, når vi laver cappuccinoer og latte. Det giver, som du er inde på, en mere ensartet smag. Bronwen Serna, en super dygtig barista fra USA og baristamester dér i 2004, hælder mælken halvt op, snurrer koppen en smule for at få det blandet og hælder så resten op.

                            Crema er ikke skidt som sådan - og det signalerer jo helt klart om ekstraktionen foreløber korrekt. Dog ser jeg ofte at nogle mørkristede kaffer har flere brunlige nuancer end vores lysere espressoristning - men ikke en bedre smag selvfølgelig :P
                            Jeg ved ikke om sammenligningen med sennep holder helt, men jeg forstår hvad du mener. Man drikker jo ikke cremaen alene når man drikker espresso. Men når man smager på den for sig selv, finder man ud af, hvad den biddrager med til shottet.
                            Klaus Thomsen
                            World Barista Champion 2006
                            Kig ind på vores Blog her
                            The Coffee Collective

                            Comment


                            • #15
                              Re:At røre rundt i espresso

                              Jacob, prøv med 94,8 i boileren og et fluch på 4 sekunder lige inden brygning.
                              Ærgeligt at høre din ristning ikke gik som forventet.
                              Klaus Thomsen
                              World Barista Champion 2006
                              Kig ind på vores Blog her
                              The Coffee Collective

                              Comment

                              Working...
                              X