Det første skud blev noget rent pjask. Mit shotglas var helt fyldt efter 20 sekunder - og stor var min skuffelse, for min Senseo-maskine lavede sgu bedre kaffe end det jeg fik præsteret i første skud. Forklaringen var dog enkel: Når man fastspænder den overste del af grinderen, skubber man samtidig indstillingen over fra fin til grov - så den første omgang kaffe jeg malede blev lavet på den groveste indstilling. Ikke godt!
Jeg fik smidt den fejl-malede kaffe ud, og prøvede igen - denne gang på den fineste indstilling. Stadig ikke fint nok, men langt langt bedre. Der var ikke tale om pulver, men dog tydeligt langt bedre. Der blev pakket omkring 14 gram kaffe i filterkurven, og så blev der stampet efter alle kunstens regler. Jeg har de sidste dage øvet mig i at stampe med tryk på 2, 10 og 20 kilo (badevægten kom på køkkenbordet for første gang), så det var rimelig fortrøstning at jeg først stampede med et par kilo, og dernæst lagde jeg det store pres på.
Efter at have lavet lidt temperatur-surfing blev filterkurven sat i maskinen, og jeg trykkede på brygknappen, mens jeg holdt vejret. Der gik næsten 8 sekunder før der kom kaffe ud af portafilteret, og så var det en meget mørk og mættet kaffe, dog ikke ligefrem sirupsagtig i konsistens. Yderligere 20 sekunder lod jeg maskinen køre, og jeg stod med min første espresso brygget på min egen maskine. Der var ikke meget hjerte og heller ikke meget crema, men det var dog KLART bedre end på min Senseo.
Jeg smagte på sagerne, og selv om det ikke var nyristede bønner, men i stedet en espressobønne fra Føtex, så var det en HELT anden oplevelse end den flade og dovne fornemmelse man får med en Senseo-maskine. Jeg må sige jeg er MEGET opmuntret! :P
Et halvt kilo bønner og adskillige espressi senere har jeg nu helt klart fået en bedre fornemmelse for mit setup. Jeg kan konsistent producere en bedre crema, omend det slet ikke er i nærheden af det jeg VED hører til en velbrygget espresso. Jeg ved OGSÅ hvor problemet ligger - og det er min grinder der ganske enkelt ikke kan følge med. Men det bliver bedre, og jeg er fortrøstningsfuld ved, at jeg kan producere en "rimelig" espresso med mit nuværende setup, og at jeg så kan glæde mig til jeg får en ordentlig grinder og så kan gøre det endnu bedre.
Ja, ja - jeg ved godt i fortalte mig det INDEN pakkerne blev åbnet, men jeg ville jo ikke lytte :blush:
Så jeg er allerede i markedet efter en bedre grinder. Budgettet er ikke ret stort, så nu må vi se.
Efter at have lavet en stribe latte, kan jeg også se at min skummeteknik kan forbedres, men jeg er forbavset over hvor nemt jeg egentlig har ved at skumme mælk. Der er langt igen, men jeg producerer konsistent bedre mælk end med min gamle metode.
Så jeg er ovenud begejstret. Jeg har kun nippet til hovedparten af mine shots (ellers falder jeg ALDRIG i søvn i nat), men det har været en fantastisk aften!
Jeg skal nok tage lidt billeder og dele med jer i morgen
Jeg fik smidt den fejl-malede kaffe ud, og prøvede igen - denne gang på den fineste indstilling. Stadig ikke fint nok, men langt langt bedre. Der var ikke tale om pulver, men dog tydeligt langt bedre. Der blev pakket omkring 14 gram kaffe i filterkurven, og så blev der stampet efter alle kunstens regler. Jeg har de sidste dage øvet mig i at stampe med tryk på 2, 10 og 20 kilo (badevægten kom på køkkenbordet for første gang), så det var rimelig fortrøstning at jeg først stampede med et par kilo, og dernæst lagde jeg det store pres på.
Efter at have lavet lidt temperatur-surfing blev filterkurven sat i maskinen, og jeg trykkede på brygknappen, mens jeg holdt vejret. Der gik næsten 8 sekunder før der kom kaffe ud af portafilteret, og så var det en meget mørk og mættet kaffe, dog ikke ligefrem sirupsagtig i konsistens. Yderligere 20 sekunder lod jeg maskinen køre, og jeg stod med min første espresso brygget på min egen maskine. Der var ikke meget hjerte og heller ikke meget crema, men det var dog KLART bedre end på min Senseo.
Jeg smagte på sagerne, og selv om det ikke var nyristede bønner, men i stedet en espressobønne fra Føtex, så var det en HELT anden oplevelse end den flade og dovne fornemmelse man får med en Senseo-maskine. Jeg må sige jeg er MEGET opmuntret! :P
Et halvt kilo bønner og adskillige espressi senere har jeg nu helt klart fået en bedre fornemmelse for mit setup. Jeg kan konsistent producere en bedre crema, omend det slet ikke er i nærheden af det jeg VED hører til en velbrygget espresso. Jeg ved OGSÅ hvor problemet ligger - og det er min grinder der ganske enkelt ikke kan følge med. Men det bliver bedre, og jeg er fortrøstningsfuld ved, at jeg kan producere en "rimelig" espresso med mit nuværende setup, og at jeg så kan glæde mig til jeg får en ordentlig grinder og så kan gøre det endnu bedre.
Ja, ja - jeg ved godt i fortalte mig det INDEN pakkerne blev åbnet, men jeg ville jo ikke lytte :blush:
Så jeg er allerede i markedet efter en bedre grinder. Budgettet er ikke ret stort, så nu må vi se.
Efter at have lavet en stribe latte, kan jeg også se at min skummeteknik kan forbedres, men jeg er forbavset over hvor nemt jeg egentlig har ved at skumme mælk. Der er langt igen, men jeg producerer konsistent bedre mælk end med min gamle metode.
Så jeg er ovenud begejstret. Jeg har kun nippet til hovedparten af mine shots (ellers falder jeg ALDRIG i søvn i nat), men det har været en fantastisk aften!
Jeg skal nok tage lidt billeder og dele med jer i morgen

Comment