Opslag

Collapse
No announcement yet.

Stamper... konveks eller helt flad.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts

  • Stamper... konveks eller helt flad.

    Jeg har lige fundet noget rustfrit stål, og overvejer at lave min egen stamper (en krone sparet er en krone tjent :-))

    Men

    Jeg har set både konvekse og flade stampere.

    Hvorledes bør jeg udforme min hjemmelavede stamper ??


    Hjalle
    Miss Silvia m. Manometer & PID
    Rocky SD
    Xpressivo Barista stamper
    Behmor 1600

  • #2
    Re:Stamper... konveks eller helt flad.

    Det er måske lettere at undgå channelling med en konveks, men hvis din tamp er god og tamperen passer til kurven, så er flad også god

    Edit: Hvis din filterkurv har en konveks bund, er der måske en idé i at bruge en konveks tamper, for at være konsistent?

    Post edited by: ordo.dk, at: 2008/01/10 11:40
    Sort som en panter, sort som slanter
    Tjent på sort arbejde, og sort som Knight Rider
    Sort som piloten I en Tie Fighter
    Sort som pletterne på Pongo
    Sort som alle andre end Tintin I Congo
    Sort som en afro, så sæt den kaff' på!

    Comment


    • #3
      Re:Stamper... konveks eller helt flad.

      Teoretisk set bør den have samme kurve som bunden af din filterkurv, således at puck'en bliver lige tyk over det hele. Det kan dog være en fordel at den kurver en anelse mere, da det hjælper med at presse kaffen en anelse ud mod siderne og dermed modvirker side-channeling.

      Det er et meget religiøst spørgsmål - ligesom det meste andet i espressoverdenen.

      Tjek i øvrigt denne tråd: http://www.espressobar.dk/index.php?...37&catid=3
      Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

      La Marzocco GS/3
      Baratza Forté
      Bestmax filter


      1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

      Comment


      • #4
        Re:Stamper... konveks eller helt flad.

        Det har værret diskuteret før, jeg kan desværre ikke huske hvor???
        Men jeg kan huske konklusioen var at konveks, generelt set var at fortrække, men en flad stamper der passer er altid bedre ende en konveks som ikke passer
        Michael EPO Rasmussen

        Der findes ingen kendsgerninger, kun fortolkninger. - Friederich Nietzsche

        Comment


        • #5
          Re:Stamper... konveks eller helt flad.

          EPO wrote:
          Det har værret diskuteret før, jeg kan desværre ikke huske hvor???
          Måske er det denne tråd du mener:
          http://www.espressobar.dk/index.php?...p;catid=3#1854
          - La Spaziale S1 Dream
          - Bestmax S
          - Ceado E37S
          - Rancilio Rocky SD
          - Hottop B

          Comment


          • #6
            Re:Stamper... konveks eller helt flad.

            jep det var bla den jeg tænkte på os så også den fra coffeegeek.com som der også er links til i ovenstående tråd
            Michael EPO Rasmussen

            Der findes ingen kendsgerninger, kun fortolkninger. - Friederich Nietzsche

            Comment


            • #7
              Re:Stamper... konveks eller helt flad.

              MoBak wrote:
              Teoretisk set bør den have samme kurve som bunden af din filterkurv, således at puck'en bliver lige tyk over det hele.
              Det er også hvad Schomer siger :woohoo:
              Henrik Delfer (a.k.a. Hobzon)
              Østerbro

              La Marzocco GS3
              Mahlkönig K30 Vario


              Jeg tror mennesket får udrettet så meget, ikke fordi vi er smarte, men fordi vi har modsatrettede tommelfingre så vi kan lave kaffe. (F. Rosenberg)

              Comment


              • #8
                Re:Stamper... konveks eller helt flad eller måske konkav...

                En alternativ form...

                http://www.espressotamper.com/

                Får godt nok nogle hårde ord med på vejen på coffeegeek i deres tampers shootout 2003. Men ifølge producenten skulle det videnskabeligt være den helt rigtige form...
                http://www.espressotamper.com/compare1.html

                Størrelsen er dog godt nok lidt lille i forhold til de andre når man kigger på billedet.

                http://coffeegeek.com/proreviews/det...ers/tamperpros

                I forfatterens afsluttende kommentarer stiller han dog også spørgsmålstegn ved om den kan medføre et mere konsistent tamp.

                Comment


                • #9
                  Re:Stamper... konveks eller helt flad eller måske konkav...

                  Wow. Er ked af at sige det, men jeg troede den konkave tamper var en joke først :unsure:
                  Teori er en ting. Praksis noget andet. Schomer har vist været frem og tilbage mellem flad og konveks så mange gange de sidste år, at han er svær at følge med. Men har vi ikke alle det Selv ville jeg lave den en lille anelse konveks, som på Reg Barbers US Curve da det for det meste giver mig det bedste resultat (med min teknik, på min maskine, med mine filterkurve osv. osv...). Hvis du laver den for konveks kan du næsten være sikker på at for meget vand løber igennem på midten ift siderne.

                  EDIT: Er det for øvrigt nogen der har prøvet den der Original Gourmet Tamper? Den er jo Award Winning...

                  Post edited by: klaus, at: 2008/01/10 17:59
                  Klaus Thomsen
                  World Barista Champion 2006
                  Kig ind på vores Blog her
                  The Coffee Collective

                  Comment


                  • #10
                    Re:Stamper... konveks eller helt flad eller måske konkav...

                    klaus wrote:
                    EDIT: Er det for øvrigt nogen der har prøvet den der Original Gourmet Tamper? Den er jo Award Winning...<br><br>Post edited by: klaus, at: 2008/01/10 17:59
                    Det virker ikke til at coffegeek.com er så vilde med dem ...


                    "It looked interesting until I tried using it. It is uncomfortable and does not fit the portafilter. The shots looked overextracted."

                    "Is this a joke?"


                    så kan det vist ikke siges tydligere ... syntes at konkav lyder helt forkert.
                    Administrator på EspressoBar
                    Nuova Simonelli Appia 1.GR.
                    Mazzer Kony Electronic

                    Comment


                    • #11
                      Re:Stamper... konveks eller helt flad eller måske konkav...

                      I hvert fald kan jeg ikke tro den er ergonomisk korrekt overhovedet.
                      Klaus Thomsen
                      World Barista Champion 2006
                      Kig ind på vores Blog her
                      The Coffee Collective

                      Comment


                      • #12
                        Re:Stamper... konveks eller helt flad eller måske konkav...

                        klaus wrote:
                        EDIT: Er det for øvrigt nogen der har prøvet den der Original Gourmet Tamper? Den er jo Award Winning...
                        Jeg har heller ikke lige set den før. Men de må jo have formået at tiltrække sig noget opmærksomhed, om ikke anden siden CG har prøvet den.

                        Læg i øvrigt mærke til det lækre portafilter der er vist i demonstrationen på forsiden, hvor gutten let og elegant tamper med 4 fingerspidser! :silly:
                        Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

                        La Marzocco GS/3
                        Baratza Forté
                        Bestmax filter


                        1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

                        Comment


                        • #13
                          Re:Stamper... konveks eller helt flad eller måske konkav...

                          klaus wrote:
                          I hvert fald kan jeg ikke tro den er ergonomisk korrekt overhovedet.
                          Hehe .. nej ligner mest af alt den plastik dims der følger med de fleste maskiner.
                          Administrator på EspressoBar
                          Nuova Simonelli Appia 1.GR.
                          Mazzer Kony Electronic

                          Comment


                          • #14
                            Re:Stamper... konveks eller helt flad eller måske konkav...

                            MoBak wrote:
                            Læg i øvrigt mærke til det lækre portafilter der er vist i demonstrationen på forsiden, hvor gutten let og elegant tamper med 4 fingerspidser! :silly:
                            Det ligner da et PF fra en OBH maskine ...inch:
                            Administrator på EspressoBar
                            Nuova Simonelli Appia 1.GR.
                            Mazzer Kony Electronic

                            Comment


                            • #15
                              Re:Stamper... konveks eller helt flad.

                              Jeg har fået fremstillet en konveks efter at have postet en tråd på sitet her.

                              Den endte ud i følgende: 58,4 mm i diameter (filterkurven den skulle passe i var 59 mm i indvendigt mål) altså en diff på ,6 mm.

                              Jeg valgte en næsten eurocurve med 3mm højdedifference set udfra målet midt tamper set i forhold til kanten når man ser den fra siden.

                              Det har været med til at modvirke channeing, og det resultat jeg får med et bundløst pf virker ok.
                              Shottet bliver ditribueret næsten identisk ud fra filterkurven (indenfor under 1 sek.) startende udefra og så bevæget ind mod midten.

                              Jeg er selv af den overbevisning at det er tamping som gør forskellen.

                              Alternativt så kan du jo prøve at lave en tamper med en diff. på 2 mm i stedet for 3.

                              God fornøjelse med projektet iøvrigt
                              Expobar Brewtus II
                              Macap MC4 stepless
                              Gaggia MDF
                              Heartware Precision
                              Izzo tamper custom made konveks 58,4mm

                              Comment

                              Working...
                              X